Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Τιμήσαμε και φέτους την επέτειο της Μάχης του Μάνεσι


Σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού, ο Σύλλογος μας τίμησε την επέτειο της Μάχης του Μάνεση που έγινε στις 20 Ιουλίου 1821, στο σημερινό χωριό Λευκοχώρι Φθιώτιδος, στην θέση Αλυσάκι. 








Ο Σύλλογος μας εκπροσωπούμενος από το μέλος του ΔΣ, Τάσο Δούκα, κατέθεσε στεφάνι εις μνήμην των νεκρών της μάχης αποτίνοντας ελάχιστο φόρο τιμής και αναγνώρισης στους νεκρούς προγόνους μας Παρορίτες που θυσιάστηκαν για την  Ελευθερία και την Πατρίδα. 









Περίοπτη θέση ανάμεσα στους νεκρούς της συγκεκριμένης μάχης ήταν το πρωτοπαλίκαρο του οπλαρχηγού των Ελλήνων Κομνά Τράκα, ο παπά-Γιώργης ο Πεσχένιος, ο οποίος καταγόταν από το χωριό μας. Επίσης, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το χωριό μας κατάγονταν και οι Κορδαλής Δημήτριος και Φαρματζούνης Γεώργιος .


Η Παράδοση λέει πως την μεγάλη αυτή ημέρα του Προφήτη Ηλία ο ήλιος ήταν κόντρα στους Τούρκους ενώ ο Κομνάς Τράκας και τα παλικάρια του ήταν στον ίσκιο. Αυτό το γεγονός  βοήθησε σημαντικά στη μάχη και ο Τράκας το θεώρησε σημάδι βοήθειας από τον Προφήτη Ηλία που εορτάζεται η μνήμη του την εν λόγω ημέρα. Για τη νίκη και τη σωτηρία του έχτισε στη θέση Ζαμπιό στην Αγόριανη (Επτάλοφο), ναό του Προφήτη Ηλία, ( σήμερα εκεί είναι ο ναός της Αγίας Τριάδος ) .

 


Κάμποσα χρόνια αργότερα, την ίδια ημέρα το 1974, οι Έλληνες απόγονοι εκείνων που πολέμησαν τους Τούρκους το 1821 πολέμησαν ξανά τον Τούρκο εισβολέα και θυσιάστηκαν για την Κύπρο μας, γράφοντας ακόμη μια ένδοξη σελίδα Θυσίας και Τιμής στην Ελληνική Ιστορία .

 

  Ως σύλλογος θα συνεχίζουμε να προάγουμε την Ιστορική μνήμη, θεμέλιο λίθο του Πολιτισμού και της Παράδοσης, και  να τιμούμε  όλους τους συγχωριανούς μας που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου